Châteauneuf-du-Pape: Ideale blendwijn!

Geplaatst op Oct 26, 2020

Châteauneuf-du-Pape: Ideale blendwijn!

Introductie

Châteauneuf-du-Pape, een verhaal op zich. Zoals de naam al doet vermoeden heeft Châteauneuf-du-Pape een voorgeschiedenis met de Kerk. Tussen Avignon en Orange vinden we 3171 ha wijngaarden. De kleine straten van Châteauneuf-du-Pape liggen aan de voet de Pauselijke paleizen en doen iedereen wegdromen. Op de dag van vandaag is Châteauneuf-du-Pape meer dan juist een wijn uit de geschiedenis. De AOC Châteauneuf-du-Pape mag voor maar liefst 13 verschillende druivensoorten gebruiken. De belangrijkste zijn Syrah, Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Muscardin, Counoise, Clairette en Bourboulenc. Elk worden ze anders bereid en achteraf worden er blends gemaakt. Ook in de wijngaarden gebruiken ze andere snoei methodes voor bijvoorbeeld Syrah (taille Guyot) en Grenache (taille Gobelet). Nog belangrijker in Châteauneuf-du-Pape zijn de bodemstructuren. Deze zijn uniek te noemen in het volledige gebied van de zuid Rhône. We hebben er leisteen wat crispy en levendige witte wijnen geeft. We hebben ‘Galets roulés’ in het zuiden. Ze geven stevige wijnen, mede door het hoge ijzergehalte in de bodem. In het noorden geven zandbodems lichtere versies die dikwijls iets kruidige smaken geven.

Geschiedenis

We gaan terug tot in 1157. Toen plantte de bishop van Avignon de eerste wijnstokken in de regio. Maar in 1308 was Clement de 5e de eerste die wijn ging maken in Châteauneuf-du-Pape. Toen Paus Johannes XXII overnam als 2e paus in Avignon, vond hij de wijnen van deze percelen zo goed dat hij een groot kasteel liet bouwen aan de wijngaarden. Hij bedacht ook de prestigieuze benaming ‘Vin de Pape’. De vele gebruikte druivenrassen had vooral met de uitbraak van de Phylloxera in 1866 te maken. De druifluis vernietigde een groot deel van de Franse wijngaard die dagen. Maar in Châteauneuf-du-Pape overleefde een groot deel van de percelen de druifluis, mede door de diversiteit van druivenlaars. Sinds 1829 exporteerde deze regio wijn naar andere streken. In 1911 werd een gilde van 34 wijnmakers samengesteld om zo meer en meer op kwaliteit te mikken. Zo hadden ze hun eigen classificatie. Baron Le Roy de Boiseaumarié stond aan het hoofd van de gilde toen ze in 1933 eindelijk de status van AOC bereikte in Frankrijk, een heuse aardverschuiving in de Franse wijnwetgeving.

Mistral

2800 zonne-uren per jaar geven veel warmte. Ook de bodemstructuur slaat de warmte op om ‘s nachts die warmte terug af te geven. De Mistral is een warme wind die in de regio bijna onmisbaar is geworden. Iedereen die ooit in de regio was kent hem ondertussen wel…

Het verhaal van het blenden op de dag van vandaag

Het beste uit iedere druif halen, daarvoor is het blenden uniek. Grenache en Cinsault geven rondheid en warmte terwijl Syrah en Mourvèdre kleur, karakter en frisheid geven. Zo kan iedere wijnmaker hun eigen filosofie in de wijn steken. Zo smaakt iedere Châteauneuf anders… Boeiend om ze te proeven, elke keer opnieuw een verrassing.

Julien Masquin, anders dan de meeste wijnbouwers…

De familie Masquin had per toeval deze wijngaarden in bezit gekregen. Julien’s grootvader kocht de wijngaarden als een investering om deze te verhuren. De hoofdbezigheid van grootvader en vader Masquin was het runnen van hun fabriek in schoonmaakproducten. Julien had echter meer interesse in het wijnmaken en besliste om naar de oenologieschool te stappen. Tijdens zijn jarenlange opleiding ging hij meewerken bij het befaamde domein Vieux Télégraphe, eveneens in Châteauneuf-du-Pape. In 1999 kwamen de percelen van de familie vrij van de huurders, en Julien begon zijn eigen domein op de velden van de familie Masquin. Om zo veel mogelijk ervaring te hebben vooraleer hij wijnen ging maken en bottelen onder eigen naam, verkocht hij tot 2008 zijn oogst aan de coöperative wijnkelder. Vanaf de jaargang 2009 kwam de wijn onder de naam ‘Domaine Julien Masquin’ op de markt.

Het domein is 25 ha groot, waarvan 23,7 ha wijngaard. 6,5 ha is geschikt voor rode Châteauneuf-du-Pape en 1,3 ha wordt gebruikt voor de witte Châteauneuf-du-Pape. De overige wijngaarden worden door Julien gebruikt om fantastische Côtes-du-Rhône wijnen van te maken, telkens met een link naar zijn Châteauneuf in stijl en smaak…

In 2016 kwam de nieuwe wijnmakerij in productie, een staaltje van een moderne winery is uniek. Het is mede de basis voor de fantastische wijnen die Julien maakt.

Sébastien Rigault, Chef de Culture op Domaine Julien Masquin: “Met Masquin willen we Châteauneuf en CDR brengen waarvan mensen direct plezier hebben. Geen jarenlange rijping om een evenwichtige wijn te verkrijgen. We passen ons aan op de percelen, en creëren daar het perfect fruit voor. Julien werkt het perfect af in de winery”.

Domaines et Châteaux de Châteauneuf du Pape—Mucem

dit delen

Gerelateerd