Wijnstreek in het kort part 1: "AHR - Duitsland"

Geplaatst op Oct 31, 2020

Wijnstreek in het kort part 1: "AHR - Duitsland"

De Ahr regio, amper enkele uren rijden vanuit onze streken. Amper 500 ha, populair voor de rode wijnen met vooral Spätburgunder in aanplanting en de zeer verleidelijke Frühburgunder aka Pinot Madelaine. 

Wine in Germany

"Een fles Duitse Spätburgunder van 50 euro geeft je doorgaans meer waar voor je geld dan een klassieke Bourgondische Premier Cru" - Financial Times, UK John Stimpfig

Het Ahr dal is prachtig, mooi om op vakantie te gaan en natuurlijk geweldig voor de rode wijnen. Er heerst een mild klimaat en met zijn 1480 gemiddelde zonne-uren per jaar een perfecte wijnstreek. Velen noemen de Ahr “de wildste dochter van de Rijn”; geen wonder bij het zien van de slingerende rivier, de imposante rotsformaties en de beeldschone wijnterrassen.

Over de wijn?

De Ahr streek is met zijn 568 ha de kleinste van Duitsland. Het is geen recent fenomeen dat iedereen Ahr wijnen weet te appreciëren. De Romeinen ontdekten destijds het milde klimaat ook en plantten er de eerste wijnstokken. De Pinot Noir of Spätburgunder is de allerbelangrijkste druif. We hebben de indrukwekkende wijnen te danken aan de wijnbouwers van Meyer-Näkel, die als eerste massa's Pinot Noir begonnen aan te planten en velen volgden hen met het bekende resultaat. Er zijn zes VDP domeinen die met prädikaten werken (het systeem met de premier cru etc). De wijngaarden liggen op steile terrassen in de vallei, tot soms boven de 600m. De romantiek die er heerst, doet je extra genieten van een glas wijn. Prachtig!

Key Facts:

Geografie: Het Ahrdal aan de rand van de Eifelheuvels (die zorgen voor bescherming)

Grootste dorp: Bad Neuenahr-Ahrweiler

Klimaat: Mild en gunstig. Op de steile hellingen kan het heel warm worden.

Bodem: Löss in het laagdal (oosten), in de midden-Ahr vooral vulkanisch en rotsachtige formatie (westen)

Wijngaarden (2019): 562 ha, 40 unieke wijngaarden.

Druiven soorten 2019 [Wit 17.8%, rood 82.2%]: Spätburgunder (65.3%), Riesling (8.2%), Frühburgunder (6.1%) en ook nog Müller-Thurgau en Portugieser

(bron: German Wines)

Wijndomeinen om te onthouden:

Eten en Slapen:

dit delen

Gerelateerd