Hoe lang kan je wijn laten openstaan?

Geplaatst op Nov 27, 2023

Hoe lang kan je wijn laten openstaan?

Hoe lang kan je wijn laten openstaan? En... bederft wijn? Een vraag die we wekelijks te horen krijgen van onze klanten, zowel particulieren als professionals.

Even kort door de bocht:

Wel, de meeste wijnen kunnen ongeveer 3 tem 5 dagen openstaan voordat ze echt niet meer te drinken zijn. Maar het type wijn en hoe je deze zal bewaren is van bijzonder belang en heeft heel veel invloed.

Als je per ongeluk toch een ‘bedorven’ wijn opdrinkt is er nog geen probleem voor je algemene gezondheid, uiteindelijk gaat het hier over wijnazijn en zal je er niet veel last van ondervinden behalve een wel erg vieze smaak…!

Wat meer duiding.

Schuimwijnen:

De belangrijkste regel hier is om een goeie afsluiting te gebruiken. Een mousserende wijndop kost niet veel maar geeft je wijn een aanzienlijk langer bestaan. Zolang er gas op de wijn zit blijft je wijn min of meer intact. Als je geen dop gebruikt verliest je wijn heel snel het aanwezige koolzuurgas na het openen van de fles. In het algemeen gaat een wijn gemaakt volgens de Méthode Traditionelle (2de gisting op fles) net iets langer mee dan bv een Charmat of een Ancestrale omdat deze meer druk hebben. Reken op 1 tem 3 dagen.

Wit, zoet of rosé?

Hou de kurk op de fles (de kurk niet omdraaien maar wel de kant die eerder in de fles zat moet op dezelfde positie terug) en bewaar ze in de frigo. Wijnen met minder sulfiet gaan sneller evolueren (en oxideren) dan wijnen met veel sulfiet. Ook dat is een interessant iets om te volgen. In het algemeen gaat de wijn minder expressief worden met fruitaroma’s en ook minder vinnig. Reken op 4 tem 6 dagen.

Volle witte wijn

Vollere witte wijnen hebben dikwijls een oxidatieve opvoeding gehad (houtrijping of rijping op amforen) waardoor ze verder in het oxidatie proces zitten. Daarom hebben ze de neiging om iets sneller te bederven na het openen tegenover een wijn die gewoon op inox is gerijpt. Hou de kurk er ook op en bewaar zoveel mogelijk in de koelkast. Je kan gerust ook investeren in een Coravin (waarbij je wijn uit de fles kan halen zonder deze te openen) als je deze wijnfles gedurende enkele weken wil degusteren. Reken op 2 tem 4 dagen.

Rode wijn

Stevige rode wijnen met veel tannines en zuren, zoals een Nebbiolo of Syrah, gaan doorgaans langer mee dan andere lichte rode wijnen met weinig tannine zoals bijvoorbeeld een Gamay of Pinot Noir. Bewaar ook met de kurk op de fles en het liefst op een koele plaats in plaats van het keukenaanrecht. Heb je geen koele ruimte dan bewaar je hem het best in de frigo. Reken op 2 tem 4 dagen.

Versterkte wijn

We praten hier over de meeste portwijnen, madeira en marsala. Door het hogere alcoholvolume zijn ze langer bewaarbaar. Het best bewaar je ze ook in de koelkast in plaats van een mooie plaats in je woonkamer. Port en Jerez kan je ongeveer een maand zo bewaren. Marsala en Madeira langer omdat deze reeds een oxidatieve opvoeding hebben gehad.

Wijnen in een Bag-in-Box

Ik ben er absoluut geen voorstander van… Indien je ze toch in huis neemt zijn ze in de koelkast een maand houdbaar. Bewaar ze niet langer omdat de alcohol het plastic aantast in deze verpakking en je zo micro deeltjes mee binnen krijgt.

Hoe komt het dat wijn bederft?

Azijnzuur bacteriën eten het alcohol op en zetten deze om in azijnzuur. Vandaar de azijngeur en scherpe smaak. De wijn kan ook oxideren door het contact met zuurstof, dat geeft een slechte fruitsmaak en een wat vieze noot smaak. Het zijn spontane chemische reacties. Hoe langer zuurstof op hoge temperatuur, hoe erger het zal worden.

dit delen

Gerelateerd