Timorasso

Geplaatst op Feb 7, 2023

Timorasso

Timorasso wordt gekenmerkt door zijn complexe smaakprofiel met een mineraal parfum van citrusvruchten, groene appel, anijs en kruiden.

Wat een druif, die Timorasso. Voor velen een totaal onbekende druif maar voor liefhebbers en kenners komt hij toch af en toe eens op tafel. De druif is zeldzaam en uniek. Je kan hem op dit moment vinden in Noord-Italië, in de Piemonte regio in het gehucht ‘Tortonesi’. Nu kan je hem er inderdaad vinden want hij was in de jaren ’70 zo goed als weg, vooral door de phylloxera. Maar lokale wijnmakers zoals Walter Massa zijn hem terug beginnen aanplanten vanaf de jaren ’80. En nu is de druif in een felle opmars gekomen vooral in deze regio. De reputatie die Timorasso reeds uitbouwde is enorm bij wijnkenners en wijnproevers, er zijn top wijnen van gemaakt in een stijl met een volledig eigen identiteit, want dat heeft Timorasso: hij is met geen enkel andere druif te vergelijken.

Timorasso druiven zijn moeilijk te kweken omdat hij gevoelig is voor schimmelziekten en andere plagen. Er is niet veel aanplanting op het moment (er komen wel ieder jaar wijngaarden bij), je kan ze vooral vinden tussen Asti en Tortona. Het is echter nog steeds wachten op een eigen appellatie voor deze lekkernij. De meeste wijnbouwers zetten Derthona op het label, de oude benaming voor Tortona, om zo aan te geven dat het om een Timorasso gaat. Timorasso wijnen zijn meestal niet goedkoop, omdat de druiven moeilijk te kweken zijn en de productie eerder beperkt is. Als je er koopt, investeer dan om de wijn even weg te leggen.

Het is een multi gelagerde wijn die gemaakt wordt van Timorasso. De wijn wordt gekenmerkt door zijn complexe smaakprofiel met een mineraal parfum van citrusvruchten, groene appel, anijs en kruiden. Hij heeft een stevige, verfrissende zuurgraad en een volle, ronde smaak. Timorasso druiven hebben een hoog suikergehalte en daardoor hebben die wijnen ook een hoger alcoholpercentage. De balans is bijna uniek en van nature bijna perfect. Ook fantastisch is het leuke bewaarpotentieel en met evolutie smaakt hij zelfs nog intenser. Je kan deze wijnen combineren met stevige visgerechten, risotto (met kaas) of gevogelte. Verder kan je Timorasso ook veel vinden in blends om deze op te waarderen. Cortese en Favorita krijgen dikwijls een beetje Timorasso erbij als partner. Heerlijk zijn ook die wijnen.

Voor ons steekt er 1 wijnbouwer er met kop en schouders er boven uit: Chiara Penati van Oltretorrente. Een kleine kelder met groot hart voor ecologisch wijnmaken. Hun Timorasso is indrukwekkend als je hem 6 tot 8 jaar oud laat worden. Perfect met een Risotto con Taleggio. En zoek je een alternatief: die van La Colombera en van Vigneti Massa zijn ook zeker de moeite waard. 

Geniet ervan!

grts, Sam.

dit delen

Gerelateerd