appelaties in Catalunya...

Geplaatst op Jan 28, 2020

appelaties in Catalunya...

Waar?

Catalunya is in Spanje een belangrijk gebied voor diverse wijnen. Ze hebben krachtige wijnen, frisse wijnen, schuimwijnen, elegante witte wijnen… tja, zowat alles. Voor de wijnabonnementen van wijnadvies.be kijken we hier enorm veel rond in Catalonië. Er zijn echter grote verschillen in de do’s. Hier heb je een overzicht:

D.O. Emporda, gelegen net aan de grens met Frankrijk. Wijnregio waar een mediterraan klimaat heerst met een verkoelende invloed van de Tramontana. Wit: macabeo, garnacha, muscat, gewurztraminer. Voor rood: cariñena, garnacha, syrah, cabernet en slechts een beetje tempranillo. Crianza 6 maanden rijping op hout 12 maanden totaal. Reserva 12 maanden op hout en 12 maanden op fles.

D.O. Costers del Segre, zeer droge regio. De rivier ‘segre’ zorgt vooral in het zuiden van de D.O. voor een goede natuurlijke irrigatie. Ook verschillende zones. Vooral de meest westelijke, Raïmat, is totaal anders. Zeer droog enkel dankzij het kanaal tussen Catalonië en Aragon en de investeringen van één man Manuel Raventos is deze streek belangrijk geworden. Internationale mix van druiven zowel voor wit als rood. Wit: macabeo, parellada, riesling, gewurztraminer, … voor rood: garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, trepat, … . Crianza 6 maanden vatrijping, 18 maanden op fles. Slechts 8 privé domeinen maar wel 30 bottelaars.

D.O. Pla de Bages, de naam komt van de Romeinse stad Bacassis, die weer afgeleid was van de naam Bacchus, de wijngod. Grootste deel van de wijngaarden worden druiven voor cava op gekweekt. Middellandse Zee klimaat, ideaal om wonen. Wit: macabeo, picapoll, gewurztraminer. Voor rood: garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, malbec en pinot noir.

D.O. Allela, ooit één van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van Spanje. Nu vooral bebouwing ten nadele van de wijngaarden, de wijnstreek ligt net ten noorden van Barcelona. Zeer goede terroir; schistes/ kalksteen. Wit: pansa blanca, chardonnay en garnacha blanca. Voor rood: Garnacha, Ull de llebre (tempranillo). Crianza wit: 3 maanden vat, Crianza rood 6 maanden vatrijping.

D.O. Conca de Barbera, ten westen van Barcelona. Ook hier zijn de meeste wijngaarden in gebruik voor cava. De streek is omringd door bergketens, wat een natuurlijke bescherming is tegen de koude wind en de regen. Terroir van vooral kalk. Wit: macabeo, viura en ook chardonnay, sauvignon en viognier. Het zijn vooral deze 3 laatste die gebruikt worden. Voor rood; garnacha, trepat en tempranillo en de internationale rode rassen.

D.O. Penedès, deze streek mag je ook opdelen in 3 zones. Zie uitleg D.O. cava. Belangrijke invloed op het klimaat is Montserrat. Hier zijn meer dan 80% witte druiven aangeplant: macabeo, perallada, xarel-lo en chardonnay. Crianza 6 maanden vatrijping en 18 maanden flesrijping. Reserva 12 maanden vat 24 maanden flesrijping.

D.O.C.a. Priorato, unieke terroir en unieke micro-klimaten. Ondergrond is schist Belangrijke factor is de rivier Siurana met bronnen hoog in de bergen. Zeer arm terroir. Wijnstokken groeien overal maar overal lage opbrengsten en moeilijke groei. Dankt zijn beroemdheid aan een groep wijnbouwers die met irrigatie op hooggelegen delen de allerbeste wijnen maken, in het begin buiten de D.O. maar nu binnen de D.O. vanwege het internationale succes. Voor wit: garnacha, pedro ximenez, macabeo maar ook viognier en picapoll. Voor rood: vooral garnacha en cariñena, maar ook cabernet sauvignon, tempranillo, merlot, syrah en pinot noir. Crianza 6 maanden vatrijping en 18 maanden flesrijping, reserva 12 maanden vat en 24 maanden op de fles.

D.O Montsant, tot 2001 was dit een onderdeel van de D.O. Tarragona. De wijngaarden zijn rond de Priorat gelegen. Een regio waar ze Priorat als voorbeeld nemen. Wit: garnacha, macabeo, parellada en chardonnay, voor rood: garnacha, cariñena, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah en monastrell. Crianza: 6 maanden vatrijping, totale duur minstens 24 maanden, reserva 12 maanden en totale duur minstens 36 maanden.

D.O.Tarragona, de grootste D.O. in Catalonië. De meest typische wijn is de Tarragona Clasico. Een rode zoete wijn met 12 jaar rijping. Nog maar sporadisch te vinden. Wit: de drie cava druiven, chardonnay en verschillende moscatel soorten. Voor rood: tempranillo, garnacha, cariñena. Crianza 6 maanden vat, 12 maanden fles. Reserva 12 maanden vat en 24 maanden flesrijping.

D.O. Terra Alta, een hoogland in het uiterste zuiden van Catalonië. 400 meter hoog en een zeer goede terroir, nochtans veel minder gekend dan Priorato. Wie weet voor de toekomst. Vooral productie voor de cava. Wit: garnacha blanca & macabeo, voor rood: garnacha, cariñena maar meer en meer tempranillo, cabernet sauvignon en syrah.

D.O. Catalunya, dit is een nieuwere D.O.. in alle bovenstaande D.O. mag men ook opteren voor deze D.O.. De wetten zijn iets minder streng als het op herkomst van de druiven komt. In praktijk is het zo dat er veel jonge domeinen/wijnmakers binnen deze D.O. interessante wijnen durven te maken.

Enkele topdomeinen om te onthouden...

DO Montsant: Celler VermunverJosep Grau

DOC Priorat: Sola Classic, Ferrer Bobet

DO Pla des Bages: Exibis

DO Costers del Segre: Cellars Underground (Joan Soler)

dit delen

Gerelateerd