Pecorino, niet de kaas… wel de druif!

Geplaatst op May 12, 2020

Pecorino, niet de kaas… wel de druif!

Il Pecorino!

Wat een fantastische druif die we zeer graag in onze wijnabonnementen steken... 

Pecorino is een prachtige druif, één waar de beste wijnmaker van Le Marche, Simone Capecci, bijzonder fier op is. Het is een oude, autochtone druif afkomstig uit Arquata del Tronto in de provincie Ascoli Piceno. Hij deed het daar altijd goed op de hellingen en was in kleine aantallen te vinden in de wijngaarden. Op de hoge hellingen tot wel 1000m hoogte doet Pecorino het geweldig als één van de enige witte druiven in deze regio. Het grote voordeel is dat hij redelijk vroeg rijp is, waardoor hij op koelere en hogere liggingen kan gekweekt worden. Bij Simone Capecci staat hij tussen de fruit en olijfbomen. Hij geeft uitstekende kwaliteit met een lage productie.

De commerciële markten forceerden de producenten over de jaren heen om meer lucratieve druiven aan te planten. Een uitroeing van de Pecorino was daardoor bijna een feit omdat Passerina en de gangbare Trebbiano in grote hoeveelheden in de plaats kwamen van Pecorino. In 1990 begonnen de Capecci’s samen met veel wijnbouwers in de Marche de originele Pecorino druiven uit Arquata del Tronto opnieuw aan te planten. Enkel de oude kloon kwam in aanmerking en is nu nog steeds de belangrijkste kloon.

Wijnabonnement met pecorino

De beste Pecorino? proef die van DOCG Offida!

Je kan Pecorino vooral vinden in de Marche en in Abruzzo. Soms zie je ze opduiken in Zuid-Italië. In 2001 kreeg de druif in het zuiden van de Marche een DOC status en sinds 2011 is het een DOCG Offida Pecorino, een geweldige bekroning voor een druif die zo goed als uitgestorven was. Naast zijn uitstekende kwaliteit is hij tevens ook puur bereid, vaak ook biologisch.

Pecorino uit Offida is vooral vol, rijk aan tropische geuren, verfijning in zijn zuur en dikwijls met een lange finale. Zelfs in goedkopere varianten kan je uitstekende Offida Pecorino vinden.

Ciprea DOCG Offida – Simone Capecci

Met een volledig manuele behandeling en een selectie van de beste druiven kan je de Ciprea misschien wel de allerbeste Pecorino noemen. Simone Capecci gaat ver om de perfecte biologische wijn te maken. Als de druiven binnenkomen ontstelen ze met oa droog ijs om oxidatie tegen te gaan en de karakteristieke smaken te behouden. Een koele schilweking van 15 à 20 uur geeft een maximum aan smaak afkomstig uit de Pecorino’s schil. Na het vergisten laat Simone zijn Pecorino nog lang rijpen tot de volgende lente op de fijne, dode gistcellen. De smaak en kwaliteit is geweldig…

Proeven?

Je kan ook een proefdoos bestellen:

De doos kan je hier via mail bestellen, levering is gratis in België

dit delen

Gerelateerd