Vinho Verde, perfecte feel good wijn in de zomer.

Geplaatst op Jul 8, 2019

Vinho Verde, perfecte feel good wijn in de zomer.

Je drinkt waarschijnlijk de wijnen van ons wijnabonnement niet in de directe zon, maar als je de regels zou breken, doe het dan met Vinho Verde. 

Perfect geheim?

De regio Vinho Verde is klein en je kan het vinden in het noorden van het land. Bij het ontdekken merk je zeer goede prijs kwaliteit wijnen vooral in wit, maar ook in rosé en rood. Ze hebben relatief hoge zuren, soms een beetje restgas en zijn laag in alcoholvolume. Perfecte zomerkeuze!

Witte Vinho Verde

Je proeft: Meloen, pompelmoes, bloemen, exotische vruchten, kruiden.

Er zijn vooral witte wijnen in de regio, gemaakt van de locale druivenrassen zoals Alvarinho, Azal, Arinto, Avesso, Trajadura en Loureiro. 

Azal: hoge zuren, heel fruitige druif.

Arinto: Een heel fijne druif die overal in Portugal hoge kwaliteiten maakt. Meloen, citroen, agrum. Bewaarpotentieel is erg hoog. 

Loureiro: dikwijls de Riesling van Portugal genoemd. Geweldige wijnen met veel frisheid. Raquel Ferreira da Rocha is een specialiste…

Trajadura: gaat veel samen in een blend met Alvarinho. Peer en citroen. 

Avesso: Pompelmoes, perzik, nootjes.

Alvarinho: zelfde druif als Alabariño, in Rias Baixas te Spanje. Veel pompelmoes en bloemen. Perfecte Vinho Verde druif. 

Bubbels in de wijn?

Sommige vinho verde wijnen hebben wat prik in de fles. Vandaag carboniseren ze deze wijnen maar vroeger was dit natuurlijk omdat ze heel snel bottelen en het laatste moment van de gisting zich nog in de fles verder zet. Vandaag de dag blijven veel wijnbouwers weg van de bubbels… gelukkig maar.

De regio’s?

In de Minho, de regio in het noorden van Portugal, heb je 9 subgebieden van de Vinho Verde. Het is letterlijk de meest groene streek van Portugal.

Monção en Melgaço: meer landinwaarts en vlakbij de Spaanse grens. Staat vooral bekend voor Alvarinho wijnen met veel meer elegante en minerale stijlen.

Lima, Cávado en Ave: regio’s dichter tegen de zee en hebben dus een pak meer regen. De witte wijnen zijn vooral gemaakt van Arinto, Loureiro en Trajadura. Erg leuke drinkwijnen voor weinig centen!!

Sousa, Basto, Baião en Paiva: Zeer heuvelachtig gebied dat tot in de Douro vallei gaat. Heel zonnig, geschikt voor late rijpers zoals Avesso en Azal druiven. Hier maken ze ook wat rode varianten. 

wijnabonnement vinho verde wijnadvies

Welke wijn moet je kopen?

Het beste domein voor mij? Casa das Buganvilias onder leiding van Raquel Ferreira da Rocha. Prachtige wijnen allemaal zeer koel gefermenteerd. Massa’s parfum… http://casadasbuganvilias.com

dit delen

Gerelateerd