Sushi? welke wijn erbij?

Geplaatst op Feb 4, 2019

Sushi? welke wijn erbij?

Welke wijn ga je bij sushi serveren?? 

Als ik even rond kijk in mijn vriendenkring merk ik dat sushi veel op tafel staat tegenwoordig. We krijgen dan ook dikwijls de vraag omtrent welke wijnen je het beste kan serveren... Hier een overzicht:

  1. Grüner Veltliner: Mega, deze druif bij veel soorten sushi. De beste combinatie lijkt me wel bij de rolletjes waar oa komkommer is in verwekt. De druif geeft een speelse pittigheid, wat peperachtig samen met droge, strakke zuren. Sushi met krab is ook steeds een aanrader.
  2. Manzanilla sherry: ok, iets meer moed voor nodig, maar wel top. Het droge en licht zoute van de Manzanilla is heerlijk bij heel fijne types sushi. Ook voor oester-eters is de Manzanilla trouwens een aanrader. 
  3. Droge Riesling: Neem bij voorkeur een jonge variant, liefst een tropische stijl zoals je er veel kan vinden in Pfalz. De mineralen en smaakpatronen kan heel aanvullend werken bij deze keuken.
  4. Albariño: Oohh, ook heerlijk. De vettere soorten sushi of die met garnalen zijn echt de max hierbij. Neem bij voorkeur een Rias Baixas waarbij de wijn enkele maanden verder is blijven rijpen op de gistcellen na het gisten. Die hebben iets meer body en zijn diepgaander dan gewone Albariño.
  5. Prosecco: gewoon doen. Sushi eten is altijd een beetje feest, en feest vraagt bubbels... De combinatie is echt heel verrassend te noemen. Neem wel bij voorkeur een 'Brut' prosecco en geen 'extra dry'...

Toch iets rood?

  1. Neem dan een lichte rode wijn op basis van Pinot Noir. De rode Sancerre wijnen zijn een aanrader. Die hebben fruit, lichte mineralen en heel leuke verfrissende zuren. Of wijnen uit de Savoie regio met diezelfde Pinot Noir of Gamay. 

Advies op maat? dan bel of mail je maar! 

Nog een wistjedatje? "Als het uit dezelfde regio komt, dan past het meestal samen..." En het is nog waar ook! bv een kaasje 'Crottin de Chavignol' gaat perfect samen met een 'Centre-Sauvignon Blanc' en 'Cassoullet' is dan weer perfect bij 'Corbières' wijnen... Werkt niet altijd maar toch veel. :-)

dit delen

Gerelateerd