Massif d’Uchaux: kleine AOC, grootse wijn!

Geplaatst op Jul 6, 2020

Massif d’Uchaux: kleine AOC, grootse wijn!

Voluit geschreven Côtes-du-Rhône-Villages Massif d’Uchaux. We bevinden ons in het zuiden van de Rhône vallei, vlakbij de afrit Bollène op de A7-Route du Soleil. Deze gemeentelijke AOC loopt over Mondragon naar Uchaux en Serignan. De hoogste terrassen met vooral klei en leisteen en op sommige plaatsen bruine kalk met schalie zitten op 250m (Mondragon). Zandsteen, cobalt en molassic leisteen vinden we meer bij Serignan op max 100m. Het is een groene regio, hevig bebost, met veel fauna en flora. Het klimaat is er warm en mediterraan. De totale regio omvat 750 ha grond, slechts 215 ha is wijngaard. Ze maken reeds 2000 jaar wijn hier (zowat overal in deze regio).

Druiven: in deze AOC alleen maar rode wijnen. Vooral Grenache Noir (min 50%) gemengd met Syrah, Carignan of Mourvèdre (min 20%). Het geeft een stevige wijn met complexe aroma’s en in de meeste gevallen een frisse en fruitige finale. Goed onderhouden en volle tannine zijn meestal een erg positieve gewaarwording.

Vroeger: De start van wijnbouw vinden in de Romeinse tijd. De regio lag vlakbij de belangrijke route ‘Via Agrippa’ die de verbinding was tussen Arles en Lyon. Gebaseerd op oude bronnen, werden deze wijnen verkocht sinds 1290, toen al zagen veel edelen het potentieel van deze wijnen. De AOC status kwam er in 1937 (toen als AOC Côtes-du-Rhône) en in 1983 kwam de AOC CDR-V en in 2005 kwam dan de CDR-V ‘Massif d’Uchaux’.

Te bezoeken: Als je in de buurt bent, ga dan zeker langs in Vaison-La-Romaine, een fantastische stad die een Middeleeuwse en een Romeinse kant heeft. Er is een grote markt en je kan er geweldig eten en vooral drinken! Ga zeker eens langs bij L’Arbre à Vins in Vaison-La-Romaine, voor een top degustatie van lokale wijnen…

Wat vonden wij zeer goed in Massif d’Uchaux? Domaine Boisson, die een klein perceel (2ha) heeft binnen deze AOC en een paar wijngaarden in Cairanne (vlakbij). Hun Clos de la Brussiére is een kleine wijngaard aangeplant in 1961 en is volledig ommuurd, wat toch specifieke eigenschappen geeft binnen dit veld. Grenache, Carignan en Mourvèdre op terroir van leisteen en klei. Dit noemen we echt terroirwijn: rijke neus, zwarte bes, pruim, cassis, leder, zoethout, natte grond. In smaak een stevige aanzet, eerder wat finesse in de finale met heel fijne zuren en tannine. Echt heerlijk! Bruno en Regis ontvangen u graag op hun domein in Cairanne. 

dit delen

Gerelateerd