De 9 wijnregio's van Lissabon

Geplaatst op Feb 23, 2021

De 9 wijnregio's van Lissabon

Een brede strook langs de kust en ten noorden van de hoofdstad Lissabon ligt het wijngebied Lisboa. Het is heuvelachtig en heeft veel zon maar door de invloed van de Atlantische Oceaan is de temperatuur mild. Hierdoor zijn de wijnen uit Lisboa vaak elegant. Dit wijngebied heette tot begin 2009 Estremadura. Maar men heeft de naam een meer internationale uitstraling gegeven en omgedoopt tot Lisboa. Het is een rijzende ster met een gezonde export en die voldoende fruit gedreven, prettige wijnen aflevert waarnaar de moderne consument snakt.

Bucelas: De Bucelas is een piepkleine DOC ten zuiden van Arruda. In de Bucelas worden alleen witte wijnen gemaakt uit de Arinto en de Esgana.

Carcavelos: De wijngaarden van de Carcavelos bevinden zich tussen Lissabon en Colares, aan de kust rond Setúbal. De wijnboeren probeerden te wedijveren met de porto. Deze wijn wordt op identieke manier geproduceerd.

Colares: De Colares is een piepkleine DOC aan de winderige rotsen ten westen van Lissabon. Het is een van de weinige gebieden die ontsnapt is aan de druivenluis die rond 1864 alle wijngaarden in Europa heeft vernietigd. Sedertdien worden de wijnstokken in Europa geënt op Amerikaanse onderstokken. In dit gebied wordt door mannen met grote stro hoeden gaten gegraven in het duinzand van 3-5 meter diep om de druivenstokken aan te planten in de klei grond. Door deze diepe ligging kon de druifluis zich niet nestelen op de wortel. Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot mineralige en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen. In de regel komen de wijnen (wit en rood) pas op de markt als ze een jaar of 10 oud zijn. Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen. Sedert 1990 vindt weer langzaam aan nieuwe aanplant plaats. De oude stokken van meer dan 100 jaar oud verdwijnen daardoor en dit gaat ten koste van het karakter van de wijnen. Bekendste producent is Paulo da Silva met de wijnen Beira Mar (nu RibaMar), Casal d'Azenha en daarnaast uiteraard de Colares Chitas. Het gebied behoort tegenwoordig tot de Estremadura.

Oeste: De Oeste is de verzamelnaam voor zes IPR-streken aan de westkust van Portugal: Encosta d'Aire, Alçobaça, Obidos, Alenquer, Torres Vedras en Arruda. Deze streken zijn minder belangrijk qua kwaliteit, maar leveren een hoge kwantiteit.

De belangrijksten hier zijn Obidos en Torres Vedras: Frisse zeewind die windmolens doet draaien op hellende velden net ten noorden van Lissabon. Welkom in een onbekende regio van Portugal. Binnen de overkoepelende regio (Lisboa) vinden we 9 DOC wijn gebieden. Eéntje daarvan is Torres Vedras, een koele regio (toch voor dit gebied) vlakbij de oceaan met een kalkbodem boordevol zeefossielen in de grond. Op de westelijke flanken waait het echt heel hard, waardoor de druiven mooi koel blijven en in combinatie met veel zonne-uren een potentieel goed witte wijn gebied. We vinden hier doorgaans frisse, strakke wijnen boordevol mineralen. Vaak is het alcohol gehalte hier wel onder controle, wat bij andere Portugese wijngebieden net iets moeilijker is. Arinto, Fernão Pires en Malvasia zijn de meest gebruikte druiven. Die andere leuke appellatie is Obidos, piepklein maar heel boeiend. Je kan er ook Moscatel Graudo vinden, dikwijls zoet gemaakt maar ook heel tof als ze beendroog zijn. Ga ook zeker langs in de oude stad als je in de buurt bent: magistraal! En ga nadien ergens eten in de baai, waar restaurants de vis serveren die lokale vissers die dag gevangen hebben... 

Nog dit: Als je een 'Vinho Leve' ziet, dan is dit een een droge witte wijn met héél weinig alcohol...

dit delen

Gerelateerd