Soave, witte doordrinker

Geplaatst op Aug 2, 2018

Soave, witte doordrinker

Over Soave valt er veel te vertellen. Een prachtige regio in noord Italië, vlakbij het gebied Valpolicella in Veneto. Het is een rijke wijn, boordevol frisse zuren en een aangenaam passe-partout gehalte. We zochten het voor jou even volledig uit… Hoe zit het nu eigenlijk met Soave…?

Voor diegenen die reeds mochten genieten van een overheerlijk glas Soave, komen waarschijnlijk aroma’s van zeste, gras, meloen en groene kruiden bekend voor. Soave is zeer gekenmerkt door zijn extreem parfum. Soave komt in alle kwaliteiten op de markt, vandaag hebben we het vooral over de echt goede Soave wijnen. Deze staan nog steeds ondergewaardeerd op de wijnkaart en hebben nochtans ongelooflijk veel kwaliteit, tot zelfs bewaarpotentieel toe.
 

Soave in het kort:

 • gemaakt van Garganega
 • Veneto-Regio
 • Fris – Jong – Geparfumeerd
 • #Goodvalueformoney
 • bestaat in wit, spumante en zoet (Recioto)


Als stijl kan je hem makkelijk plaatsen naast Sauvignon Blanc of frisse Pinot Gris wijnen. De fraîcheur van een Soave is opmerkelijk en kan zelfs een licht bittere toets hebben in zijn finale. Iets oudere Soave geeft aroma’s van confituur, honing, venkelzaad en bijenwas.

Soave drink je als aperitief, maar kan perfect geserveerd worden bij tal van gerechten, waaronder natuurlijk de Italiaanse keuken op kop. Een gnocchi vongole is een topper bijvoorbeeld en frisse rissoto met zeevruchten en afgewerkt met zeste kan er ook altijd bij.

Het geheim? Garganega!


Garganega is het geheim, een druif die al deze kwaliteiten bezit. Er moet minstens 70% in de wijn zitten, aangevuld met Chardonnay, Verdicchio of Trebbiano di soave. De meeste zijn echter puur…!

Verschillende stijlen van Soave:


1. Soave: lichtere stijlen van Soave, komt van het plattere stuk in de regio.

2. Soave Spumante: Mousserende versie, vaak een Método Classico, met 2e gisting op de fles.

3. Soave Colli Scaligeri: Deze Soave is gemaakt bij de heuvels net buiten het classico gebied.

4. Soave Classico: het oorspronkelijke gebied om Soave te maken.

5. Recioto di Soave: een heel zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven. De fermentatie is heel langzaam…

“Superiore or not Superiore”?


Een Soave (bv Soave Classico Superiore) kan altijd een Superiore zijn als hij aan de voorwaarden voldoet. Hij is van de betere druiven gemaakt en rijpt op zijn minst 8 maanden in de azienda.


Wat vonden wij de beste?


Latium Morini, een familiebedrijf in Valpolicella die enkele percelen heeft binnen Soave. Er zijn er niet veel, maar ze zijn wel van top-kwaliteit. Hier kan je deze vinden.


Ook Pieropan is een zeer goed huis. Hier hun website.

dit delen

Gerelateerd