Wijnstreek: Morellino di Scansano DOCG (Toscane)

Geplaatst op Mar 30, 2021

Wijnstreek: Morellino di Scansano DOCG (Toscane)

Wat een heerlijke wijnen, die van Scansano. Voor velen een onbekende wijn en voor de mensen die reeds kennis mochten maken met deze Zuid-Toscaanse lekkernijen een zekerheid. Lokaal in Italië noemen ze hem dikwijls de ‘Brunello voor de armen’. 

Korte inhoud:

  • hoofdzakelijk Sangiovese druiven
  • DOC sinds 1979, DOCG sinds 2007
  • Frisse toegankelijke stijl
  • ideale wijn bij pizza, pasta en gegrild rundsvlees
  • diepe kleur, fruitig, donkere vruchten, elegant, toegankelijk, zachte tannine

Je kan deze DOCG vinden in het zuiden van Toscane, in de Maremma regio, ten oosten van de stad Grosseto en dichter bij de zee dan de ‘grote’ bekendere appelaties zoals Montalcino en Montepulciano. Andere ‘wijnen’ in de buurt zijn de befaamde Montecucco, Ansonica Costa dell’Argentatio en Maremma Toscana. Menig toerist durft wel eens afzakken naar deze prachtige regio, al is deze regio veel minder populair bij toeristen dan bijvoorbeeld de Chianti regio nabij Firenze. De regio is zeer divers om te bezoeken: bij Scansano heb je een typisch wallenlandschap, je hebt het uiterst ‘chique’ argentarioschiereiland en er zijn veel middeleeuwse dorpjes te bezoeken. Als je naar de regio gaat, neem dan zeker een trotter Toscane/Umbrië mee, de perfecte handleiding! 

De wijnen ‘Morellino di Scansano’

Terug naar de wijnen! De menige wijngaarden van de appelatie kan je vinden rond het middeleeuwse stadje Scansano. Over de oorsprong van de naam ‘Morellino’ zijn echter veel verschillende versie’s. Er zijn locale wijnbouwers die het beschouwen als de inheemse naam voor de Sangiovese die ze er gebruiken, dat dezelfde is als diegene die ze in Montalcino gebruiken om de befaamde Brunello te produceren. Het zou volgens anderen een verwijzing zijn naar een zwarte kers die er groeit die aan de kleur van de wijn doet denken. En een Morelli is een donker bruin paard die je er kan vinden. 

De samenstelling is altijd overwegend die magische Sangiovese uit Montalcino. Er zijn wel wat wijnbouwers die nog Ciliegiolo hebben in hun wijngaarden en gebruiken soms tot 15% van deze druif. Heel beperkt kom je ook nog Alicante en Cabernet Sauvignon tegen. 

  

Bij de stijl van deze Sangiovese valt het enorm op dat de zeekoelte mee in de wijn geslopen is. Het zijn wijnen die boordevol fraîcheur zitten en een levendig karakter hebben. Ze hebben een diepe robijnrode kleur, fruitige parfums van bosbessen en licht kruidig in de smaak. Hij heeft een toegankelijke stijl met delicate en soepele tannine en een sappig/frisse finale. De riserva’s zijn doorgaans wel wat steviger maar het moraal blijft steeds de opvallende frisheid. 

Daardoor is hij eigenlijk een top ‘pastawijn’. Ik drink hem ook super graag met witte en traditionele pizza’s en gegrild rundsvlees is altijd top. Als je een vegetarische eter bent, probeer dan zeker eens artisjok bodems te grillen! Aanrader! Als je kaas zoekt voor de Morellino di Scansano, neem dan een gerijpte pecorino van minstens 12 maanden. Match made in heaven. En voor de wijnbar eigenaars: het is de perfecte Sangiovese voor in een bar omdat hij ook super te genieten is zonder al die maaltijden. 

Er zijn heel wat aangename Morellino di Scansano te vinden aan zeer betaalbare prijzen, maar onze ogen vielen vooral op tenuta Pietramora, ten noorden van Scansano. (https://tenutapietramora.it/en/). Ze maken 3 verschillende rode wijnen, telkens zeer pure stijlen. Deze kan je kopen in België bij Entrepot du Vin. Bij de wijnabonnementen van April is hij misschien ook wel te vinden…? 

dit delen

Gerelateerd