Nieuwe DAC wijngebieden in Oostenrijk, ook in het wijnabonnement!

Geplaatst op Jun 3, 2019

Nieuwe DAC wijngebieden in Oostenrijk, ook in het wijnabonnement!

Sinds 2002 tot vandaag kunnen we 13 DAC wijngebieden vinden in Oostenrijk.

Wijnabonnement met DAC wijnen? Bij het samenstellen van een wijnabonnement geven we u ook veel weetjes over wijn mee. In dit geval over Oostenrijkse DAC gebieden, oorsprongsbenamingen met zeer strenge voorwaarden. Later dit jaar kan je deze wijnen terugvinden in het wijnabonnement.

De 4 nieuwe DAC's

Rosalia DAC (sinds oogstjaar 2017)

Dit is het laatst toegekende gebied. We vinden Rosalia tussen laag-Oostenrijk en Burgenland, vlakbij het Rosalinegebirge, vandaar ook de benaming. De wijngaarden zitten heel hoog, tegen de 750m. De ondergrond bevat heel veel löss en is perfect voor druiven als Zweigelt en Blaufränkisch in het klimaat dat er heerst. Er zijn 297 ha wijngaarden in deze nieuwe DAC en kan op de markt komen als een Rosalia, een Rosalia Reserve en zelfs als Rosalia Rosé. Voor de rode wijnen mogen Blaufränkisch en Zweigelt als een mono-cépage gebruikt worden in deze DAC wijnen, zolang ze minstens 12% alcohol en maximal 4 gram restsuiker per liter hebben. Als je wijn van één bepaald perceel wil hebben (RIED) kan dat alleen als een Rosalia Dac Reserve. Bij de benaming 'Reserve' moet het alcohol volume minimaal 13% zijn. Verwacht een complexe rode wijn met aardig wat parfum van rijp fruit, pittigheid en doorgaans met veel finesse. 

Bij de Rosalia Rosé DAC mag je alleen van de kwaliteitsdruiven wijn verwachten, doch ze staan niet op het etiket! De wijngaard (RIED) mag dan wel weer op het etiket verschijnen. 

Vulkanland Steiermark DAC (sinds oogstjaar 2018)

1524 ha wijngaarden in Vulkanland Steiermark DAC, in het zuid-oosten van Oostenrijk. Het gros van de wijngaarden vinden we in de dorpen Klöch, St. Anna am Aigen en Straden. De specialiteit van deze DAC is Traminer, een heel geparfumeerde druif met prachtig boeket. Het overgrote deel van de wijnen is voor de locale consumptie. 

De bodems zitten vol vulkanisch gesteente en zijn erg kenmerkend voor de combinatie met de toegelaten druiven: Welschriesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Sauvignon Blanc en Traminer. De Sauvignon blanc is toch het meest belangrijke wat ze hier maken samen met de Grauburgunder en de Weissburgunder. Traminer maken ze zowel in droge en halfzoete versies vooral in Klöch, met veel frisheid in de finale en heerlijk parfum van rozen. 

Südsteiermark DAC (sinds oogstjaar 2018)

Een gebied dat vooral met de Sauvignon Blanc druif werkt maar met enkele andere geparfumeerde druiven. De 2563 ha wijngaarden staan vol wijnstokken, van Welschriesling tot Morillon (Chardonnay) en van Gelber Muskateller tot Traminer. Het is  één van de meest stijle wijnstreken van Europa, druiven kweken is erg moeilijk door het moeilijk bewerkbare terroir. Indrukwekkend als je er eens eens in de buurt bent. 

De allerbelangrijkste druif is Sauvignon Blanc, ze is verspreid over het volledige gebied. Bij Kitzeck, de regio waar de steilste (45°) en hoogste hellingen (+600m) zijn van Südsteiermark, vinden we dan weer veel Riesling. De Gelber Muskateller van bij Eichberg, Leutschach en Gamlitz zijn ook te onthouden, die kunnen echt geweldig zijn. Alle DAC wijnen die als 'trocken' zijn omschreven mogen maximaal 4 gram restsuiker bevatten per liter wijn. Voor de Ortswein (wijnen op gemeentelijk grondgebied) worden vooral volgende druiven gebruikt:

wijnabonnement schauer riesling sudsteiermark wijnclub

Weststeiermark DAC (sinds oogstjaar 2018)

546 ha wijngaarden op een klein stuk waar vooral micaschiste en gneiss te vinden is. We vinden de streek op de uitlopers van Koralpe bergen. Er zijn diepe dalen en steile hellingen en er valt redelijk wat regen op jaarbasis. Door de ligging van de bergen heerst er een apart klimaat met invloed van de bergen en de middenlandse zee. 

Je kan er alle Südsteiermark druiven vinden, met andere nuances behalve bij de druif Blauer Wildbacher. Ze maken er een uiterst fruitige rosé van met veel framboos en aardbei. Enkel de Blauer Wildbacher van Weststeiermark mag als DAC op de markt komen, omdat net hier dat typisch fruitige karakter vooral voorkomt.


Wat zijn de DAC's in Oostenrijk??

Op de website van Austrian Wine kan je meer uitleg vinden. Austrian wines

Erg goede domeinen?

dit delen

Gerelateerd