Orange wine discovered

Geplaatst op Jan 8, 2019

Orange wine discovered

Ooit al oranje wijnen geprobeerd??

Om Orange wines kunnen we tegenwoordig niet meer om. Een fenomeen dat al lang bestaat en vooral vroeger in Georgië werd toegepast. Tegenwoordig zijn ze vooral in Friuli, noord-oost Italië er enorm mee bezig.

Het systeem Orange wine?

Belangrijk om te weten is dat het niet enkel over de kleur gaat. Orange wines hebben heel dikwijls een oranje uienschil kleur, geëvolueerde witte wijnen hebben dit dikwijls ook en om over oloroso sherry’s, madeira’s en marsala’s nog te zwijgen. Heel kort door de bocht: een ‘Orange wine’ is een witte wijn waarbij ze dezelfde wijnbereiding toepassen zoals bij rode wijn. Oftewel: tijdens het gisten blijven de schillen van de druiven bij het gistende sap, wat normaal bij een witte wijn niet of toch niet volledig van toepassing is. Door het lange contact met de schillen worden er heel weinig additieven gebruikt, zelfs toevoeging van gist is zo goed als nihil.

Opgelet: de eerste keer is schrikken!

Voor alles is er een eerste keer. Ook dus voor Orange wine. Je zal onbekende parfums waarnemen, die niet horen in jouw beeld van een glas wijn. Vernis, honing, geoxideerde appels, noten, zeste,… Ook in smaak zijn ze soms heel stevig, vettig en met tannine… (soms van de takjes die mee gisten). Ervaar hen niet als een ‘speciale’ witte wijn maar maak in je hoofd een extra categorie. Zo zien we het trouwens op restaurant kaarten komen.

Orange wine geproefd?

Natuurlijk proeven we er altijd een paar voor. Een diverse selectie:

  1. 2014 – Johanneshof Reinisch – Kapitel 1 – Thermenregion – Oostenrijk: Blend van Zierfandler, Rotgipfler en Traminer in een Orange versie. Ze hadden bij Reinisch een uitzonderlijk jaar voor deze witte druiven en om alle smaken van het fruit in de wijn te krijgen beslisten ze om Orange wine te maken. Na het fermenteren gaat de wijn 8 maanden lang op 700 liter houten vaten. Drink deze bij de betere Aziatische keuken. Te koop bij Entrepot du Vin
  2. 2015 – Ronchi di Manzano – Ribolla Gialla di Rosazzo – Friuli – Italië: Wat een smaak, wat een wijn. Hierbij de geparfumeerde Ribolla druif in een Orange stijl. In geur een licht gerookte toets, wat agrum, honing en hooi. 4 maanden maceratie met de schillen! Te koop bij Entrepot du Vin
  3. 2015 – Cos – Pithos Bianco – Sicilië – Italië: Een biodynamische boerderij met een stevige Orange gemaakt van Grecanico met een maceratie van 7 maanden in amphora’s van klei. Gedroogde munt, thee, grond, complexe finale. Hier meer info

dit delen

Gerelateerd